Dietetyczne pączki z budyniem

Home » Odżywianie » Dietetyczne pączki z budyniem
Odżywianie, Zdrowy styl Brak komentarzy

Już w najbliższy czwartek jeden z najbardziej wyczekiwanych przez łasuchów dni w roku, czyli Tłusty Czwartek. Wiadomo pączki są wyjątkowo pyszne ale także wyjątkowo kaloryczne i niestety niezdrowe. W tym dniu nawet osoby na ścisłej diecie pozwalają sobie ulec pokusie i sięgają po chociaż jednego pączka, który zawiera aż 300 kalorii. Wszytko to wina tłuszczu na którym są smażone pączki oraz składników z których są wyrabiane. Jednak w Tłusty Czwartek można sięgnąć po dietetyczne pączki.

Dietetyczne pączki – przepis

 

Składniki:

  • 120 gram pełnoziarnistej mąki;
  • 120 gram mąki tortowej;
  • 25 gram drożdży;
  • 50 gram budyniu dosłodzonego zdrowym zamiennikiem cukru;
  • pół szklanki chudego mleka;
  • łyżeczka cukru wanilinowego;
  • jedno duże jajko;
  • śmietankowy aromat;

Przygotowanie:

Przygotowanie dietetycznych pączków rozpoczynamy od rozrobienia rozczynu, czyli podgrzania mleka i połączenia go z cukrem i drożdżami. Rozpuszczone drożdże odstawiamy na ok. 15 min do wyrośnięcia, a w między czasie gotujemy budyń na chudym mleku i zamienniku cukru. Następnie do rozczynu dodajmy jajko, miksujemy na pianę. Drożdże dodajmy do mąki i wyrabiamy ciasto, do momentu aż oderwie się od ręki. Smak i aromat ciasta można wzbogacić aromatem śmietankowym. Wyrobione ciasto przekrywamy ścierką i odstawiamy na 60 minut. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, rozwałkowujemy na grubość 2 cm. Szklanką lub kubkiem wycinamy kółka, na środku układamy łyżeczkę budyniu, lub innego ulubionego nadzienia np. konfitury różanej, zlepiamy końce i formujemy kulkę. Pączki muszą lekko wyrosnąć dlatego należy pozostawić je na kolejną godzinę. Następnie wkładamy je do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez 15 minut. Po tym czasie mamy pyszne i zdrowe i dietetyczne pączki na Tłusty Czwartek na które mogą skusić się nawet osoby na diecie.

LEAVE A COMMENT