11 powodów dla których warto sięgać po cynamon

Home » Odżywianie » 11 powodów dla których warto sięgać po cynamon
Odżywianie, Zdrowie Brak komentarzy

Cynamon jest bardzo popularną przyprawą w naszym kraju, a zawdzięcza to swoim niezwykłym właściwościom. Kuszący jest jago zapach jak i smak. Istnieje aż cztery odmiany cynamonu, jednak najbardziej popularny jest cynamon Cejloński oraz Cassia. Najdroższym i najbardziej cenionym jest cynamon z Cejlonu, który charakteryzuje się słodkim smakiem. Laski tej odmiany są bardzo miękkie i z łatwością można je zmielić. Ten rodzaj cynamonu kupimy tylko w specjalistycznych sklepach. Cynamon Cassia jest twardszy i ciemniejszy i kupimy go praktycznie wszędzie.

Krótka historia cynamonu

Cynamon to jedna z najstarszych przypraw na świecie. Wzmianki na temat cynamonu zaistniały już w pierwszych księgach Starego Testamentu. Przyprawa była wykorzystywana do celów leczniczych już od najdawniejszych czasów. W tradycyjnej medycynie chińskiej stosowano go do zwalczania przeziębień, wzdęć i nudności, a także biegunki i bolesnych miesiączek. Popularność zdobył także dzięki działaniu pobudzającemu i witalnemu. Stosowano go również na poprawę krążenia oraz do rozgrzania organizmu.

11 powodów dla których warto sięgać po cynamon

  1. Cynamon jest doskonałym źródłem żelaza, wapnia i manganu.

2. Badania wykazały że już pół łyżeczki cynamonu może obniżyć poziom złego cholesterolu LDL.

3. Cynamon wykazuje zdolność obniżania poziomu cukru we krwi.

4. Olejek i kora cynamonu to sprzymierzeńcy w walce ze zmianami trądzikowymi. Likwidują ropne wypryski, rozjaśniają cerę oraz zapobiegają plamom trądzikowym i łagodzą przebarwienia.

5. Cynamon wykazuje zdolności wspomagające leczenie infekcji spowodowanych drożdżakami.

6. Przyprawa może zmniejszyć rozprzestrzenianie się komórek nowotworowych.

7. Pół łyżeczki cynamonu w połączeniu z łyżką miodu, przyjmowane codziennie rano na czczo przynosi ulgę w bólach stawów i to już po jednym tygodniu kuracji.

8. Aromat cynamonu poprawia funkcje poznawcze i pamięć.

9. Przyprawa zwalcza bakterie E.coli, posiada też właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybicze.

10. Dodawany do żywności hamuje rozwój bakterii i jej psucie, co czyni go naturalnym konserwantem. Nadaje niepowtarzalny smak potrawom i uważany jest za afrodyzjak.

11. Podobnie jak kardamon, tak samo cynamon można dodawać do kawy, co nadaje jej bardzo przyjemny korzenny smak i aromat.

LEAVE A COMMENT