Czas na jagody – czyli odchudzony sernik z jagodami

Home » Bez kategorii » Czas na jagody – czyli odchudzony sernik z jagodami
Bez kategorii Brak komentarzy

Mamy lato, wyjątkowy czas kiedy możemy cieszyć się piękną pogodą i jej urokami. Latem chętniej sięgamy po sezonowe owoce, a do takich należą z pewnością jagody i maliny, z których można wyczarować przepyszne desery. Jednak takie letnie desery nie powinny być tuczące, gdyż szczególnie w wakacje trzeba zadba o szczupłą sylwetkę. Do takich przepysznych deserów z pewnością można zaliczyć jagodowy sernik odchudzony, który można przygotować na wakacyjne przyjęcie.

Jagodowy sernik odchudzony – przepis 

Składniki:

  • dwie szklanki pokruszonych pełnoziarnistych herbatników, które można wymieszać na pół z orzechami;
  • pięć łyżek stopionego masła;
  • 500 g jogurtu typu greckiego;
  • 250 g kremowego twarożku np. trzykrotnie mielonego twarogu na sernik;
  • trzy jajka;
  • 150 g cukru;
  • 50 g maki
  • ziarenka z jednaj laski wanilii;
  • łyżeczka drobno startej skórki z cytryny;
  • szczypta soli;
  • dwie szklanki jagód, malin lub innych ulubionych owoców
  • 3/4 szklanki soku jabłkowego;
  • łyżeczka żelatyny;

Przygotowanie:

Odchudzony sernik jagodowy zaczynamy od zmiksowania herbatników i orzechów z masłem. Taka masę wykładamy na dno okrągłej formy do pieczenia, formując lekko podwyższony brzeg. Pieczemy przez 5 min w rozgrzanym do 170 stopni Celsjusza piekarniku, po czym studzimy ciasto. Następnie za pomocą miksera ucieramy jogurt  z twarożkiem i jajkami, cukrem, mąką oraz wanilią i skórką cytrynową, a także szczyptą soli. Masę wylewamy na podpieczony spód, wstawiamy ponownie do piekarnika i pieczemy przez około 40-50 minut, aż masa się zetnie. Upieczonego sernika nie wyjmujemy z formy, po całkowitym ostudzeniu najlepiej wstawić go na noc do lodówki. Świeże lub mrożone jagody gotujemy z sokiem jabłkowym gdy się rozpadną, przecieramy je przez sitko. Żelatynę namaczamy w łyżce zimnej wody, a gdy napęcznieje dodajemy do sosu owocowego. Odstawiamy na 3 godz do lodówki. Sernik wyjmujemy z formy i podajemy z sosem owocowym oraz dekorujemy świeżymi jagodami.

LEAVE A COMMENT