Glutaminian sodu jak narkotyk

Strona Główna » Odżywianie » Glutaminian sodu jak narkotyk
Odżywianie, Zdrowie Brak komentarzy

Kwas glutaminowy jest naturalnie występującym aminokwasem znajdującym się w wielu produktach spożywczych w różnych stężeniach. Jego naturalne stężenie zazwyczaj nie przekracza 0,1g/100g produktu. Glutaminian sodu sam w sobie nie ma wyrazistego smaku, ale doskonale podkreśla intensywność innych.

Kwas glutaminianowy

face-109968__340

Kwas glutaminowy, który przekształca się w glutaminian i jest jednym z najważniejszych neuroprzekaźników w mózgu. Umożliwia przekazywanie impulsów w centralnym systemie nerwowym, ale jego stężenie jest bardzo małe. Natomiast glutaminian sodu może powodować wzrost stężenia neuroprzekaźnika, wtedy neurony zostają nadmiernie pobudzone. W zależności od tego jak wrażliwy jest organizm, taki stan komórki nerwowej może doprowadzić do jej śmierci.

E621 glutaminian sodu

Glutaminian sodu czyli popularne E621, które obecnie syntetyzowane jest chemicznie, bardzo szybko rozpowszechnił się jako przyprawa i zwana jest „istotą smaku”. W dzisiejszych czasach stosuje się go w coraz większej ilości w celu wydobycia i wzmocnienia smaku różnych produktów spożywczych. Znajdziemy go między innymi w kostkach rosołowych, mieszankach ziołowych, soli ziołowej, czosnkowej, ketchupie itp. Można stwierdzić, że przemysł spożywczy pokochał E621

Glutaminian jako narkotyk

burger-500054__340

Z neurologicznego punktu widzenia, glutaminian jest narkotykiem, gdyż jest to związek aminokwasowy wywołujący uzależnienie, który przechodząc poprzez komórki śluzowe do krwi, a dzięki temu bezpośrednio do mózgu, szkodzi i zakłóca jego pracę. Dzieje się tak, gdyż molekuły glutaminianu ze względu na swoją wielkość bez oporu przekraczają barierę krew-mózg. W odróżnieniu od innych narkotyków nie powoduje on żadnych halucynacji lub stanów „high”, ale wywołuje sztuczny apetyt, zakłócając funkcjonowanie tych części naszego mózgu, które regulują podstawowe funkcje naszego ciała oraz uczucie głodu. Wpływając na układ limbiczny glutaminian sodu powoduje nadmierne pocenie się, reakcje stresowe, podwyższone ciśnienie krwi, kołatanie serca i migreny. Percepcja zmysłowa oraz zdolność uczenia się i koncentracji po spożyciu produktów z glutaminianem sodu jest wyraźnie ograniczona przez kilka godzin. U alergików może powodować atak epileptyczny, a nawet paraliż układu oddechowego. Glutaminian ma także destrukcyjny wpływ na oczy, może trwale uszkadzać siatkówkę i prowadzić do utraty wzroku. Warto pamiętać, że glutaminian sodu potrafi odkładać się latami w naszych organizmach, a jego złowrogie działanie może objawić się z opóźnieniem.

Zostaw komentarz