Jagody goji i ich właściwości

Home » Odżywianie » Jagody goji i ich właściwości
Odżywianie Brak komentarzy

Jagody goij pochodzą z Azji, ale z powodzeniem są uprawiane na plantacjach w Stanach Zjednoczonych oraz Kanadzie. Co ciekawe goji należą do tej samej rodziny roślin uprawnych co ziemniaki, czy też pomidory lub bakłażany. Jagody goji mają  słodko-cierpki smak, który przypomina połączenie rodzynek z żurawiną i pomidorem.

Właściwości zdrowotne jagód goji

O jagodach goji mówi się, że są one owocami długowieczności, co wiąże się bez wątpienia z ich bardzo wysoką wartością odżywczą. Chociaż tak niepozorne w sowim wyglądzie zawierają witaminy: C oraz E, a także prowitaminę A tudzież witaminy z grupy B. W jagodach goji znajdziemy także 19 różnych aminokwasów w tym 8 podstawowych egzogennych, niesyntezowanych przez organizm człowieka. Goji to również bogate źródło błonnika, wykazują także działanie antyoksydacyjne, zwalczając wolne rodniki i działając antynowotworowo. Tybetańska i chińska medycyna wykorzystuje je od około 2500 lat, między innymi do leczenia chorób: serca, nerek, płuc, schorzeń wątroby i oczu oraz mięśni i kości. Uważa się, że jagody te pomagają przy dolegliwościach reumatycznych. Chińczycy zapewniają, że jagody goji to świetny afrodyzjak, gdyż poprawiają libido i wzmagają seksualne doznania. Natomiast europejscy dietetycy polecają goji do wzmacniania organizmu u osób u których układ immunologiczny jest osłabiony, zwłaszcza jesienią i zimą. Doceniają je też za zdolność regulowania poziomu cukru we krwi.

Kto musi uważać na jagody goji 

Niestety pomimo tak wielu zalet jagody goji nie są bezpieczne dla wszystkich osób. Zanim na stałe wprowadzimy je do swojej diety trzeba porozmawiać z lekarzem. Nie są one zalecane osobom ze zbyt niskim poziomem cukru we krwi, a także chorym stosującym leki przeciwzakrzepowe. Osoby o zbyt niskim lub zbyt wysokim ciśnieniu również muszą na nie uważać. Kobiety w ciąży oraz karmiące piersią także powinny skonsultować ich wprowadzenie do diety z lekarzem. Jagody goji zawierają wysoki poziom witaminy A, która w nadmiarze jest szkodliwa dla naszego zdrowia.

LEAVE A COMMENT