Kwas foliowy dla kobiet w ciąży i nie tylko

Strona Główna » Ciąża » Kwas foliowy dla kobiet w ciąży i nie tylko
Ciąża, Kobieta, Odżywianie Brak komentarzy

Kwas foliowy to niezwykle cenna dla zdrowia substancja zwana również folacyną lub witaminą B9. Nazwa kwasu foliowego pochodzi z języka łacińskiego i oznacza liść – folium. Witamina B9 ma ogromne znaczenie dla zdrowia każdego człowieka, gdyż jest potrzebna wszystkim komórkom organizmu ludzkiego od samego poczęcia do późnej starości. Kwas foliowy muszą przyjmować szczególnie kobiety w ciąży oraz planujące macierzyństwo.

Garść faktów o kwasie foliowym

spinach-1427360__340

Kwas foliowy naukowcy poznali stosunkowo niedawno, gdyż dopiero na przełomie lat 30 i 40 ubiegłego stulecia i to zupełnie przypadkowo. Wyodrębniono go z liści szpinaku, który jest bogatym jego źródłem. Witamina B6 ma barwę jasnożółtą i łatwo rozpuszcza się w wodzie. Kwas foliowy bardzo szybko rozpada się pod wpływem wysokich temperatur i promieniowania słonecznego, łatwo ulega także utlenieniu. Zapasy folacyny w ludzkim organizmie znajdują się w wątrobie, a okres ich wyczerpania wynosi około 3-4 miesięcy. Więcej ciekawych informacji odnośnie kwasu foliowego znajdziemy na: http://okiemmamy.com.pl/niedobor-kwasu-foliowego-wiekszosc-nas-go/ .

Rola kwasu foliowego w organizmie

Kwas foliowy przede wszystkim reguluje wzrost oraz funkcjonowanie komórek, ponieważ uczestniczy w syntezie kwasów nukleinowych, czyli DNA. Ponadto bierze udział w syntezie związków purynowych i pirymidynowych. Wpływa dodatnio na system nerwowy i co bardzo ważne decyduje o dobrym samopoczuciu psychicznym. Kwas foliowy razem z witaminą B12 uczestniczy w tworzeniu i dojrzewaniu czerwonych krwinek, dzięki temu ma działanie krwiotwórcze. Uważa się, że witamina B9 chroni także przed powstawaniem nowotworów, w tym raka szyjki macicy.

Kwas foliowy w ciąży

pregnancy-1677333__340

Kwas foliowy w ciąży jest niezbędny do jej prawidłowego przebiegu oraz rozwoju dziecka, już od samego poczęcia. Wszystkie młode kobiety, które w przyszłości chcą zostać matkami powinny zarzywać folacynę. Zwiększone dawki należy przyjmować miej więcej pół roku przed planowanym poczęciem. Przyjmowanie kwasu foliowego w ciąży chroni przed wystąpieniem wad wrodzonych cewy nerwowej u dziecka. Niedobór kwasu foliowego w czasie ciąży może powodować również niedorozwój łożyska, poronienia, odpowiedzialny jest także za niską masę urodzeniową noworodków. O tym jak cenną i ważną substancją jest kwas foliowy, zwłaszcza dla kobiet w ciąży dowiemy się na stronie: http://www.swiadomemacierzynstwo.com/kwas_foliowy .

Acidum folicum i inne źródła kwasu foliowego

Kobietom w ciąży i planującym poczęcie zaleca się przyjmowanie preparatów z kwasem foliowym, które zapewniają dzienne zapotrzebowanie na tą substancję. Kwas foliowy w ciąży należy zarzywać w pierwszym trymestrze ciąży w ilości 0,4 mg dziennie. Lekarz może zalecić przyjmowanie acidum folicum w większych ilościach, zwłaszcza w przypadku kobiet, które już wcześniej urodziły dziecko z wadą cewy nerwowej. Naturalne źródła kwasu foliowego to: drożdże, zielone liście szpinaku, sałaty, kapusty, brokuły itp.,  szparagi, otręby pszenne, soja, orzechy oraz wątróbki drobiowe i wołowe, kurze jaja.

Źródło obrazka wyróżniającego: www.swiadomemacierzynstwo.com

Zostaw komentarz