Miód – płynne złoto

Home » Odżywianie » Miód – płynne złoto
Odżywianie, Zdrowie Brak komentarzy

Miód to symbol dobrobytu i słodkiego, miłego życia pełnego radości i pomyślności. Miód ma wiele zastosowań, nie tylko tych kuchenny. Jest doceniany w kosmetologi oraz medycynie, nie tylko tej naturalnej, chociaż prozdrowotne właściwości miodu były znane już naszym praparbabciom. Warto wiedzieć jakie są właściwości poszczególnych rodzajów miodu.

Miód lipowy

Miód lipowy jest ma jasny słomkowy kolor i delikatny kwiatowy zapach. Smakosze miodów ma lekko ostry smak. Miód lipowy wzmacnia układ odpornościowy i pomaga walczyć z infekcjami. Dlatego trzeba po niego sięgać w okresie wzmożonej zachorowalności na przeziębienie i grypę. Ten rodzaj miodu zalecany jest także osobom, które prowadzą nerwowy tryb życia, gdyż regularnie spożywany poprawia nastrój oraz łagodzi stres i uspokaja.

Miód wielokwiatowy

Kolor oraz smak miodu wielokwiatowego może się zmieniać, a zależy to od tego jakich kwiatów kwitło najwięcej w okresie gdy pszczoły zbierały z nich nektar. Z kwiatów wiosennych uzyskuje się miód o jasnym, złocistym kolorze i łagodnym smaku, natomiast ten z kwiatów jesiennych jest ciemniejszy i bardziej wyrazisty. Miód z kwiatów wiosennych polecany jest na przemęczenie i brak energii. Dzięki niemu przywrócimy naturalną równowagę organizmu. Miód wielokwiatowy jesienny zawiera więcej enzymów oraz biopierwiastków. Poleca się go stosować w okresie przeziębień i infekcji dróg oddechowych oraz schorzeniach wynikających z niskiej odporności.

Miód akacjowy

Miód akacjowy jest delikatnie słodki z odrobinę kwaskowatym posmakiem.Zawiera wyjątkowo dużo enzymów, pierwiastków śladowych, minerałów oraz witamin z grupy B i witaminę C. Miód akacjowy wzmacnia odporność, poprawia też trawienie oraz działa oczyszczająco i łagodzi ból gardła. Miód z akacji jest najczęściej stosowany w kosmetologii gdyż bardzo rzadko uczula..

LEAVE A COMMENT