Category : Odżywianie

Home » Archive by category : Odżywianie

Jagody goij pochodzą z Azji, ale z powodzeniem są uprawiane na plantacjach w Stanach Zjednoczonych oraz Kanadzie. Co ciekawe goji należą do tej samej rodziny roślin uprawnych co ziemniaki, czy też pomidory lub bakłażany. Jagody goji mają  słodko-cierpki smak, który przypomina połączenie rodzynek z żurawiną i pomidorem. Właściwości zdrowotne jagód goji O jagodach goji mówi ..

Read more

Cynamon jest bardzo popularną przyprawą w naszym kraju, a zawdzięcza to swoim niezwykłym właściwościom. Kuszący jest jago zapach jak i smak. Istnieje aż cztery odmiany cynamonu, jednak najbardziej popularny jest cynamon Cejloński oraz Cassia. Najdroższym i najbardziej cenionym jest cynamon z Cejlonu, który charakteryzuje się słodkim smakiem. Laski tej odmiany są bardzo miękkie i z ..

Read more

Kolostomia nazywana jest potocznie sztucznym odbytem. Zabieg operacyjny kolostomii, polega na wyprowadzeniu jelita grubego przez powłoki brzuszne na zewnątrz i utworzenie z niego sztucznego odbytu. Kolostomia może być tymczasowa lub stała. Co to jest kolostomia? Kolostomia jak wyżej zostało wspomniane polega na wyprowadzeniu jelita grubego poprzez powłoki brzuszne. Najczęściej przeprowadza się ją u pacjentów chorujących ..

Read more

Gromadzenie się gazów w jelitach jest w pełni naturalnym procesem, który najczęściej jest wynikiem jedzenia w pośpiechu, a także błędów w diecie i spożywania produktów wzdymających. Niekiedy gazy jelitowe są także objawem chorób układu pokarmowego. Jednak gazy i wzdęcia to zawsze kłopotliwa i wstydliwa dolegliwość dla każdego z nas. Przyczyny powstawania gazów jelitowych Gazy taka ..

Read more

Olej kokosowy to wyjątek wśród tłuszczów roślinnych. W temperaturze pokojowej olej kokosowy ma postać stałą , po przekroczeniu 25 stopni Celsjusza robi się płynny. Posiada on także wysoką temperaturę dymienia  (180 stopni Celsjusza) w porównaniu do innych tłoczonych na zimno olei roślinnych. Doceniany jest za swoje właściwości zdrowotne i pielęgnacyjne. Właściwości zdrowotne Olej kokosowy posiada ..

Read more

Kwas foliowy to niezwykle cenna dla zdrowia substancja zwana również folacyną lub witaminą B9. Nazwa kwasu foliowego pochodzi z języka łacińskiego i oznacza liść – folium. Witamina B9 ma ogromne znaczenie dla zdrowia każdego człowieka, gdyż jest potrzebna wszystkim komórkom organizmu ludzkiego od samego poczęcia do późnej starości. Kwas foliowy muszą przyjmować szczególnie kobiety w ..

Read more

Macierzyństwo to wspaniały dar natury. Każda kobieta, która zostaje matką i ma możliwość karmienia piersią powinna to robić. W ten sposób tworzy się niezwykła więź pomiędzy matką, a dzieckiem. Do tego mleko matki jest najlepszym i najzdrowszym pokarmem dla niemowlaka. Każda karmiąca kobieta musi zadbać o właściwą dietę. Naturalne karmienie niemowląt promuje także Światowa Organizacja ..

Read more

Likopen to jeden z najsilniejszych antyutleniaczy, który ma właściwości przeciwnowotworowe. Do tego likopen dba o kondycję naszego serca, zmniejsza ryzyko zawału serca. Chroni nasze kości i ma korzystny wpływ na wygląd skóry, a jego najobfitszym źródłem są jakże lubiane przez nas pomidory. Czym jest likopen? Likopen to związek chemiczny, który zalicza się do karotenoidów i ..

Read more

Nasiona konopi mają idealną proporcję kwasów omega-6 do omega-3 oraz zawartość 10 aminokwasów, co sprawia że są doskonałym źródłem białka. Do tego nasiona konopi zawierają mnóstwo witamin i składników mineralnych. Pojawiają się one coraz częściej w sklepach na dziale z biożywnością, a ze względu na swoje cenne właściwości zdrowotne i odżywcze nazywane są superżywnością. Nasiona ..

Read more

Kwas glutaminowy jest naturalnie występującym aminokwasem znajdującym się w wielu produktach spożywczych w różnych stężeniach. Jego naturalne stężenie zazwyczaj nie przekracza 0,1g/100g produktu. Glutaminian sodu sam w sobie nie ma wyrazistego smaku, ale doskonale podkreśla intensywność innych. Kwas glutaminianowy Kwas glutaminowy, który przekształca się w glutaminian i jest jednym z najważniejszych neuroprzekaźników w mózgu. Umożliwia ..

Read more