Category : Odżywianie

Home » Archive by category : Odżywianie

12 kwietnia obchodzony jest dzień czekolady, tego dnia każdy kto kocha czekoladę ( a kochają ją chyba wszyscy) nie może nie spróbować chociażby najmniejszej kostki czekolady. Tego dnia warto też poznać właściwości zdrowotne czekolady, bo najczęściej spotykamy się ze stwierdzeniem, że czekolada jest tucząca. Właściwości zdrowotne czekolady gorzkiej Najzdrowsza jest czekolada gorzka, która powstaje z ..

Read more

Kasza jaglana to jedna z najzdrowszych i najstarszych kasz jakie są używane w kuchni, bo już od epoki neolitu. Posiada mnóstwo właściwości odżywczych, ma dużo łatwo przyswajalnego białka, nie zawiera glutenu i jest źródłem witamin z grupy B oraz żelaza i miedzi. Kasza jaglana ma też właściwości antywirusowe. Dlatego warto aby jak najczęściej pojawiała się ..

Read more

Już za kilka dni Wielkanoc, czyli najważniejsze ze wszystkich świąt w ciągu roku. Do tych świąt przygotowywaliśmy się przez okres Wielkiego Postu, kiedy wiele osób podejmuje postanowienie najczęściej te wykluczające jakieś pokarmy i napoje ze swojej codziennej diety (zazwyczaj są to słodycze i alkohol). W ciągu tego czasu tracimy zbędne kilogramy, poprawia się samopoczucie, jednak ..

Read more

Mąka orkiszowa jak sama nazwa wskazuje pozyskiwana jest z ziaren orkiszu. Ten rodzaj zboża jest bardzo blisko spokrewniony z pszenicą, jednak posiada wiele cennych właściwości, których pszenica nie posiada. Mąkę orkiszową powinien do swojej diety wprowadzić każdy, kto lubi zdrowo gotować. Najważniejsze zalety mąki orkiszowej 100 gram pełnoziarnistej mąki orkiszowej to aż 10 gramów białka ..

Read more

Już w najbliższy czwartek jeden z najbardziej wyczekiwanych przez łasuchów dni w roku, czyli Tłusty Czwartek. Wiadomo pączki są wyjątkowo pyszne ale także wyjątkowo kaloryczne i niestety niezdrowe. W tym dniu nawet osoby na ścisłej diecie pozwalają sobie ulec pokusie i sięgają po chociaż jednego pączka, który zawiera aż 300 kalorii. Wszytko to wina tłuszczu ..

Read more

Ciecierzyca zanana jest od starożytności, w wielu krajach stanowiła podstawę wyżywienia. Przez lata zapomniana, ponownie króluje na stołach. Ciecierzyca jest niezwykle zdrowa i posiada mnóstwo wartości odżywczych, wegetarianom zastępuje białko mięsa zwierzęcego. Doceniają ją także osoby na diecie gdyż jest nisko kaloryczna. Powszechnie używana jest w kuchni bliskowschodniej, warto ją jednak wprowadzić do naszej rodzimej ..

Read more

W powojennej Polsce niezmiernie popularne było hasło, które mówiło że „cukier krzepi”. W te dwa słowa uwierzyły miliony obywateli naszego kraju, dzisiaj jednak wiemy, że jest to bardzo mylne sformułowanie. Cukier obecnie jest nazywany białą śmiercią. To właśnie cukier zwiększa ryzyko otyłości, próchnicy, nadciśnienia oraz oczywiście cukrzycy. Zakwasza ludzki organizm i uzależnia jak narkotyk. Wielu ..

Read more

Kaszka to jedno z głównych dań dla niemowlaków, które są na pierwszym etapie rozszerzania diety. Okres niemowlęcy kojarzy się nam głównie z podawaniem dzieciom różnego rodzaju kaszek, które maluszki chętniej lub mniej chętnie próbują. Czasami musimy wypróbować kilka produktów, zanim znajdziemy ten najbardziej odpowiedni dla naszego dziecka. Sklepowe półki wręcz uginają się pod ciężarem kaszek ..

Read more

Miód to symbol dobrobytu i słodkiego, miłego życia pełnego radości i pomyślności. Miód ma wiele zastosowań, nie tylko tych kuchenny. Jest doceniany w kosmetologi oraz medycynie, nie tylko tej naturalnej, chociaż prozdrowotne właściwości miodu były znane już naszym praparbabciom. Warto wiedzieć jakie są właściwości poszczególnych rodzajów miodu. Miód lipowy Miód lipowy jest ma jasny słomkowy ..

Read more

W jesienne wieczory mamy więcej czasu tylko na dla siebie, dlatego trzeba poświęcić go nie tylko na relaks. Jesień to bardzo dobry czas na oczyszczenie swojego organizmu. Jesienne oczyszczanie organizmu wskazane jest każdemu, pozbycie się toksyn pozwoli nam szybko poczuć się lepiej. Dzięki niemu nawet pomimo braku słońca, będziemy pełni energii. Bez wątpienia jesienne oczyszczenie ..

Read more