Olej kokosowy- właściwości zdrowotne i kosmetyczne

Home » Odżywianie » Olej kokosowy- właściwości zdrowotne i kosmetyczne
Odżywianie, Zdrowy styl Brak komentarzy

Olej kokosowy to wyjątek wśród tłuszczów roślinnych. W temperaturze pokojowej olej kokosowy ma postać stałą , po przekroczeniu 25 stopni Celsjusza robi się płynny. Posiada on także wysoką temperaturę dymienia  (180 stopni Celsjusza) w porównaniu do innych tłoczonych na zimno olei roślinnych. Doceniany jest za swoje właściwości zdrowotne i pielęgnacyjne.

Właściwości zdrowotne

coconut-oil-in-jar-2090072__340

Olej kokosowy posiada wyjątkową kompozycję kwasów tłuszczowych, które przyśpieszają metabolizm. Dzięki temu, produkt ten jest idealny dla osób walczących z nadmiarem kilogramów. W skład tego produktu wchodzą kwasy tłuszczowe o średnich łańcuchach, które w przeciwieństwie do kwasów długołańcuchowych nie krążą  swobodnie we krwi i budują masę ciała. Kwasy krótkołańcuchowe są bezpośrednio przekazywane do wątroby, gdzie od razu przekształcane są w energię. Nierafinowany tłuszcz uzyskiwany z kokosów należy do termogeników, co oznacza że po jego spożyciu w organizmie uwalnia się ciepło i dzięki temu przyśpieszony zostaje proces spalania tkanki tłuszczowej. Do tego olej kokosowy jest sycący , za zatem potrawy z jego dodatkiem szybciej zaspokoją głód. Organizm przez dłuższy czas nie potrzebuje jedzenia i dzięki temu nie podjadamy pomiędzy posiłkami. Olej kokosowy reguluje także poziom cukru we krwi oraz usprawnia wydzielanie insuliny. Ta właściwość jest bardzo ważna nie tylko dla osób na diecie odchudzającej, ale również dla diabetyków. Olej kokosowy wykazuje też właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające, przez to jest wskazany w profilaktyce chorób serca, gdyż pomaga zapobiegać zatorom w tętnicach. Ponadto olej kokosowy ma także właściwości przeciwwirusowe i antybakteryjne oraz antygrzybiczne, dlatego warto po niego sięgać w okresie wzmożonej zachorowalności na przeziębienie i grypę.

Właściwości kosmetyczne

coconut-1501334__340

 

Olej kokosowy oprócz licznych właściwości zdrowotnych posiada też właściwości kosmetyczne. Można nim zastąpić praktycznie każdy kosmetyk. Świetnie sprawdza się w pielęgnacji zarówno włosów jak i skóry całego ciała, również twarzy. Kolejną jego zaletą jest przepiękny zapach. Olej kokosowy ma silne właściwości nawilżające dla włosów oraz skóry, a szczególnie nadaje się do pielęgnacji przesuszonej skóry pięt, łokci, czy kolan. Do tego łagodzi stany zapalne i podrażnienia, co sprawia, że mogą go stosować osoby ze skórą atopową i bardzo wrażliwą. Zapobiega również szkodliwemu działaniu wolnych rodników, które przyśpieszają proces starzenia się skóry. Powinny go używać osoby ze skórą trądzikową i egzemą. Śmiało można go rozprowadzać po całym ciele prosto ze słoika, lub sporządzać i dodawać do innych kosmetyków np. maseczki do włosów lub peelingu.

LEAVE A COMMENT