Prebiotyki i probiotyki- czym się różnią i dlaczego warto je stosować?

Strona Główna » Zdrowy styl » Prebiotyki i probiotyki- czym się różnią i dlaczego warto je stosować?
Zdrowy styl Brak komentarzy

Coraz częściej w szczególnych sytuacjach zdrowotnych lekarze zalecają nam stosowanie prebiotyków i probiotyków. Do naszych organizmów trzeba  je dostarczać zarówno w postaci preparatów, które można kupić w aptece np. http://www.dicoflor.pl/pl/przy-antybiotykoterapii/  jak i w postaci żywności. Prebiotyki i probiotyki zaleca się w szczególności w trakcie i po biegunce infekcyjnej, zatruciu pokarmowym oraz w czasie terapii antybiotykami w celu odbudowy flory bakteryjnej. Muszą je przyjmować zarówno dzieci jak i osoby dorosłe. Produkty spożywcze i preparaty farmaceutyczne w których obok siebie występują prebiotyki i probiotyki to symbiotyki.

Prebiotyki

bottle-841433__340

Perbiotyki to składniki pożywienia, które nie ulegają trawieniu, pobudzają one wzrost lub aktywność korzystnych dla organizmu bakterii obecnych w jelicie grubym. Do prebiotyków zalicza się nietrawioną skrobię i polisacharydy jak: pektyny, gumę guarową i owsianą, a także oligosacharydy. Jednak najwięcej uwagi poświęca się sacharydom, które występują między innymi: w pszenicy, cebuli, czosnku, bananach, cykorii, porach i szparagach. Są one selektywnie trawione przez bifidobakterie i powodują ich wzrost w jelicie.

Probiotyki

tablets-1796506__340

Probiotyki to preparaty lub produkty żywnościowe zawierające pojedyncze lub też mieszane hodowle żywych drobnoustrojów, które wywierają korzystny efekt na zdrowie, oczywiście jeżeli zostały podane w odpowiedniej ilości. Probiotyki fizjologicznie występują w mikroflorze przewodu pokarmowego człowieka. Ich cechą musi być zdolność przylegania do nabłąka jelita, aby nie zostały z nich usunięte w krótkim czasie np. w trakcie biegunki. Do tego probiotyki muszą być odporne na kwas solny zawarty w żołądku, enzymy trawienne oraz kwasy żółciowe.

Korzyści wynikające ze stosowania prebiotyków i probiotyków

 

Bakterie zawarte w prebiotykach i probiotykach przynoszą ludzkim organizmom wiele korzyści. Ułatwią on proces trawienia oraz zwiększają wchłanianie minerałów i witamin, a także obniżają poziom cholesterolu. Przy kuracjach antybiotykowych chronią mikroflorę jelitową, wpływają na układ immunologiczny zwiększają odporność organizmu. Warto zdawać sobie sprawę, że niektóre szczepy działają przeciwalergicznie i przeciwnowotworowo. Łagodzą one objawy nietolerancji laktozy, mają także zdolność syntetyzowania niektórych witamin z grupy B, witaminy K oraz kwasu foliowego.

Zostaw komentarz