Sałatka na ciepło z buraków i koziego sera

Home » Odżywianie » Sałatka na ciepło z buraków i koziego sera
Odżywianie, Zdrowy styl Brak komentarzy

Zimą potrzebujemy większej ilości ciepłych pokarmów, które rozgrzeją nas organizm od środka, a do tego będą wybornie smakowały. Warto aby w naszym zimowym menu pojawiały się też ciepłe przekąski i przystawki takie jak np. sałatka z buraków i koziego sera, którą można szybko przygotować (jeśli mamy już wcześniej ugotowane buraki).

Sałatka na ciepło z buraków i kozim serem

Składniki:

  • dwa średniej wielkości ugotowane buraki;
  • opakowanie sera koziego;
  • małe opakowanie rukoli;
  • dwie łyżki uprażonych na patelni orzechów włoskich;
  • jedna średniej wielkości czerwona cebula;
  • dresing: dwie łyżki octu balsamicznego, dwie łyżki oliwy z oliwek; dwie łyżeczki płynnego miodu; sól i pieprz do smaki.

Przygotowanie:

Ugotowane buraki (można je kupić gotowe w marketach,) kroimy w cienkie plastry i układamy na dnie naczynia do zapiekania lub formie do tarty, następnie cienko pokrojony w talarki ser układamy na burakach, całość posypujemy pokrojoną w drobną kostkę czerwoną cebulą i polewamy przygotowanym wcześniej dresingiem. Formę wstawiamy do rozgrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy do momentu rozpuszczenia sera około 5 min. Ciepłą sałatkę posypujemy świeżą, opłukaną rukolą i posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi. Sałatkę najlepiej jeść ciepłą, chociaż na zimno smakuje również wybornie. Można ją podawać z pieczywem np. ciepłą bagietką czosnkową lub jako samodzielne danie/przystawkę.

LEAVE A COMMENT