Węgiel aktywny – cenny składnik kosmetyków

Home » Kobieta » Węgiel aktywny – cenny składnik kosmetyków
Kobieta, Leczenie, Zdrowy styl Brak komentarzy

Właściwości węgla drzewnego znali już starożytni, którzy sproszkowanej formy używali do oczyszczania ran. Nasi przodkowie zauważyli, że okłady z sproszkowanego węgla drzewnego bardzo skutecznie wspomagają gojenie oraz zapobiegają zakażeniom. Aborygeni i Afrykańczycy papki z węgla używali na ukąszenia jadowitych gadów. Węgiel aktywny i jego niesamowite właściwości były przedmiotem licznych badań, dlatego dzisiaj bez obaw możemy korzystać z tego cudownego daru natury. Węgiel aktywny na przede wszystkim właściwości adsorpcyjne, czyli wiąże cząsteczki na powierzchni, a dzięki swojej porowatej strukturze łatwo wiąże się z substancjami toksycznymi, nie pozwalając im się wchłonąć.

Węgiel aktywny – pochodzenie i zastosowanie

Węgiel aktywny pozyskiwany jest z drewna węgla kamiennego, brunatnego lub torfu. Na początku ubiegłego stulecia, zaczęto wykorzystywać go wytwarzania różnego rodzaju filtrów, a następnie znalazł zastosowanie w technice i elektrotechnice, uzdatnianiu wody oraz akwarystyce. Zazwyczaj używamy go jako leku na niestrawność, wzdęcia oraz biegunki i doraźną pomoc w zatruciach pokarmowych. Węgiel aktywny działa bakteriobójczo i usuwa toksyny z organizmu. Wszechstronne zastosowanie i wykorzystanie węgla to efekt jego budowy  oraz właściwości z niej wynikających Kiedy węgiel się „aktywuje” otwierają się pory wewnątrz struktury jego cząsteczki i tworzy się duża powierzchnia. To właśnie ona adsorbuje rozproszone cząsteczki, a mikropory odgrywają rolę kanałów transportowych.

Z czarnego na białe 

Od kilku lat węgiel aktywny stał się ogromnie popularny w kosmetyce. Stał się składnikiem mydeł, żeli myjących, pillingów, maseczek oczyszczających i pielęgnujących dla osób z cerą tłustą, mieszaną i trądzikową. Węgiel aktywny możemy znaleźć nawet w szamponach i pastach do zębów. Węgiel aktywny dzięki swoim właściwościom skutecznie oczyszcza pory z nadmiaru sebum i toksyn. Dokładnie oczyszcza i zmniejsza wypryski, a także złuszcza naskórek. Ma właściwości przeciwzapalne oraz przeciwbakteryjne, a dodatkowo koi podrażnioną skórę. Węgiel aktywne odświeża oraz rozjaśnia skórę.

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

LEAVE A COMMENT