Zdrowa i smaczna zupa z ciecierzycy

Home » Odżywianie » Zdrowa i smaczna zupa z ciecierzycy
Odżywianie Brak komentarzy

Ciecierzyca zanana jest od starożytności, w wielu krajach stanowiła podstawę wyżywienia. Przez lata zapomniana, ponownie króluje na stołach. Ciecierzyca jest niezwykle zdrowa i posiada mnóstwo wartości odżywczych, wegetarianom zastępuje białko mięsa zwierzęcego. Doceniają ją także osoby na diecie gdyż jest nisko kaloryczna. Powszechnie używana jest w kuchni bliskowschodniej, warto ją jednak wprowadzić do naszej rodzimej kuchni. Zupa z ciecierzycy może być początkiem naszej przygody z tą zdrową i jakże smaczną rośliną.

Zupa z ciecierzycy – przepis

Składniki:

  • dwie, średniej wielkości obrane i pokrojone w kostkę marchewki;
  • trzy średniej wielkości, obrane i pokrojone ziemniaki;
  • jedna średnia cebula posiekana w kostkę;
  • dwa zmiażdżone ząbki czosnku;
  • cztery łyżki oliwy z oliwek;
  • jedna łyżeczka zmielonego kinu rzymskiego;
  • jeden słoik ciecierzycy konserwowej;
  • cztery łyżki sosu lub przecieru pomidorowego;
  • dwie łyżki posiekanej natki pietruszki;
  • cytryna;
  • sól morska;
  • pieprz.

Przygotowanie:

Marchewkę i ziemniaki umieścić w garnku, dodać cebulę, czosnek oraz oliwę z oliwek, całość oprószyć kminkiem. Całość przekrywamy pokrywą i dusimy na małym ogniu przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodajemy odcedzoną i opłukaną ciecierzycę oraz sos, zalewamy 1,2 litra wrzącej wody. Zupę z ciecierzycy doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy pod przykryciem przez około pół godziny. Po tym czasie za pomocą łyżki cedzakowej wyjmujemy połowę warzyw z garnka, a resztę miksujemy, następnie ponownie wrzucamy całe warzywa. gotową zupę posypujemy natką posiekanej pietruszki. Podajemy z ulubionym ciepłym pieczywem i cząstką cytryny. Smacznego!

LEAVE A COMMENT