Zdrowotne właściwości czekolady

Home » Odżywianie » Zdrowotne właściwości czekolady
Odżywianie, Zdrowie Brak komentarzy

12 kwietnia obchodzony jest dzień czekolady, tego dnia każdy kto kocha czekoladę ( a kochają ją chyba wszyscy) nie może nie spróbować chociażby najmniejszej kostki czekolady. Tego dnia warto też poznać właściwości zdrowotne czekolady, bo najczęściej spotykamy się ze stwierdzeniem, że czekolada jest tucząca.

Właściwości zdrowotne czekolady gorzkiej

Najzdrowsza jest czekolada gorzka, która powstaje z ziaren kakaowca i nie zawiera tuczących dodatków. Czekolada gorzka ma wyjątkowy smak, a do tego posiada wiele substancji pozytywnie wpływających na nasze organizmy. Czekolada zawiera sporą ilość magnezu, żelaza oraz potasu, a dzięki temu dodaje nam energii. W ziarnach kakaowca znajduje się również dużo flawonoidów, które naturalnie hamują procesy utleniania cholesterolu, chroniąc nasz organizm przed miażdżycą i nowotworami. Flawonoidy zawarte w czekoladzie pomagają też zwalczyć infekcje oraz regulują właściwe napięcie mięśni i naczyń krwionośnych. Gorzka czekolada wzmacnia też serce, gdyż zawarte w kakaowcu polifenole obniżają ciśnienie krwi oraz zapobiegają zawałowi serca. Gorzka czekolada powinna być też przekąską uczniów i studentów oraz osób pracujących umysłowo. Kilka kostek czekolady szybko pozwoli nam rozjaśnić umysł, poprawić pamięć oraz koncentrację oraz czas reakcji. Czekolada działa pobudzająco dlatego dzieci, które zjadły kilka kostek przed pójściem do łóżka mogą mieć problemy z zaśnięciem. Właściwości zdrowotne czekolady gorzkiej powinny nas zachęcić do jej częstszego spożywania. Jednak z pewnością sięgniemy po czekoladę, gdy dopadnie nas chandra, bo nic tak skutecznie nie poprawia nam nastroju jak ulubiona czekolada, która jest lekarstwem nie tylko dla ciała ale również dla duszy.

LEAVE A COMMENT