Celiakia – przyczyny, objawy oraz leczenie

Celiakia to stan zapalny jelita cienkiego, który uniemożliwia prawidłowe wchłanianie składników odżywczych przez organizm. Schorzenie nazywane jest też enteropatią glutenozależną i może powodować poważne deficyty witamin i minerałów, prowadząc do różnorodnych zaburzeń  oraz niedożywienia.

Przyczyny i objawy celiakii 

Celiakia to wynik nietolerancji glutenu, czyli białka zawartego w pszenicy oraz innych podobnych protein, które występują w ziarnach żyta, jęczmienia oraz owsa. Choroba prowadzi do zapalenia i uszkodzenia błony śluzowej jelita cienkiego. Objawy celiakii są różnorodne oraz mają zróżnicowane nasilenie, zazwyczaj rozwijają się stopniowo i bywają rozpoznawane u osób w różnym wieku. Niemowlęta z tą chorobą po wprowadzeniu do ich diety glutenu stają się apatyczne i występują u nich jasne, obfite i bardzo cuchnące stolce. natomiast u osób dorosłych może wystąpić apatia, anemia, bóle brzucha, duszności, a także owrzodzenie jamy ustnej. W niektórych przypadkach choroba może przybrać skrajną postać, gdzie chory traci na wadze i ma wymioty oraz biegunkę. Celiakii może również towarzyszyć swędząca i czerwona wysypka na skórze, znana również jako opryszczkowate zapalnie skóry.

Leczenie celiakii 

Jedynym i skutecznym sposobem leczenia tego schorzenia jest stosowanie ścisłej diety bezglutenowej i to przez całe życie. Osoby u których występuje celiakia nie mogą jeść produktów zawierających mąkę z: pszenicy, żyta, jęczmienia oraz owsa i produktów zawierających ich ziarna. Lekarz dokładnie poinformuje jakich produktów należy unikać i z pewnością poleci bezglutenowe odpowiedniki i przepisać preparaty uzupełniające, czyli witaminowe suplementy diety.

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *