Dieta przed i po operacji, dlaczego tak wygląda?

Dieta po operacji jest nazywana również dietą rekonwalescenta, a przeznaczona jest dla osób, które przeszły operacją lub inny inwazyjny zabieg. Dieta po operacyjna stosowana jest także w przypadku osób u których ciężka choroba spowodowała gwałtowną utratę wagi, a także łamliwość paznokci wypadanie włosów oraz brak apetytu i ogólne osłabienie organizmu. W wyżej wymienionych przypadkach konieczna jest kolejna faza leczenia czyli faza rekonwalescenci w tracie której pacjent odzyskuje siły i witalność. Rekonwalescencja po operacji lub chorobie jest również fazą powrotu do zdrowia nie tylko fizycznego ale również psychicznego. Dieta po operacji musi być dostosowana do indywidualnych potrzeb każdego pacjenta.

hospital-721239__180Jaka powinna być dieta po operacji?

Warto zdawać sobie sprawę, że odpowiedni sposób odżywiania po zabiegu chirurgicznym ma bardzo duży wpływ na zmniejszenie liczby powikłań pooperacyjnych. W bardzo wielu przypadkach pacjenci po operacji nie są w stanie samodzielnie jeść, dlatego też niezbędna składniki pokarmowe podawane są dożylnie lub przez sondę. W takich przypadkach dieta musi posiadać formę płynną oraz lekkostrawną. Produkty żywieniowe w diecie pooperacyjnej powinny zawierać immunoskładniki takie jak: kwasy  tłuszczowe omega- 3, argininę, nukleotydy oraz białko, witaminy i składniki mineralne. Produkty, które zawierają te wszystkie cenne składniki odżywcze stosuje się np. w przypadku pacjentów z chorobą nowotworową, w stanie krytycznym , po ciężkich operacjach w obrębie głowy, szyi oraz jamy brzusznej. Dzięki właściwej diecie po operacji oraz rozwojowi medycyny zmniejsza się ryzyko powikłań, przyśpiesza proces gojenia się ran i powrotu do zdrowia, dzięki czemu pacjent może szybciej opuścić szpital.

Dieta lekkostrawna po operacji

hospital-840135_960_720

Dieta pooperacyjna musi być lekko strawna co kojarzy się nam zazwyczaj z mało smacznymi posiłkami. Jednak wcale nie musi tak być , przepisów na lekkostrawne i  smaczne potrawy jest mnóstwo. Koniecznie należy zwracać uwagę na jakość i świeżość produktów, ważna jest także estetyka podawanych potraw. Dania muszą zachęcać do jedzenia zarówno zapachem, wyglądem jak i smakiem. Dieta po operacji musi być także dostosowana do wieku oraz wagi pacjenta. Lepiej jeść mniej lecz częściej, powinno to być około 5-6 posiłków dziennie. Po operacji i innych inwazyjnych zabiegach oraz ciężkich chorobach należy unikać nadmiernego wysiłku fizycznego oraz niepotrzebnych stresów, które niekorzystnie będą wpływać na stan ogólny rekonwalescenta.

Dieta płynna przed i po operacji

W niektórych przypadkach stosowana jest dieta płynna, która może być zalecona tylko i wyłącznie na polecenie lekarza. Taka dieta polega na spożywaniu dużej ilości płynów w postaci, soków, naparów, herbat, zup i innych posiłków w formie zmiksowanej. Dieta płynna może być stosowana przez krótki okres, średnio jest to 10 dni i musi być kontrolowana przez lekarza. Ten typ odżywiania przed i po operacji ma na celu przygotowanie żołądka oraz jelit do prawidłowej pracy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *