Gluten w diecie niemowląt- jak go wprowadzać?

Ostatnimi czasy wiele słyszymy o glutenie i dietach bezglutenowych, które podobno są niezwykle zdrowe. Jednak w codziennym życiu trudno jest się wystrzegać całkowicie glutenu. Wiele problemu stanowi także wprowadzenie glutenu do diety niemowlaka, gdyż gluten uważany jest za silny alergen. U niektórych dzieci może wywołać celiakię, czyli chorobę trzewną.

Rozszerzanie diety niemowląt o gluten

gluten-free-1218048__340

Gluten przez długi okres znajdował się na czarnej liście szkodliwych substancji znajdujących się w pokarmach dla dzieci i niemowląt. Potrawy z glutenem, niemowlęta mogły spróbować dopiero po dziesiątym miesiącu życia, lub później- jeśli miał jakąkolwiek alergię. Obecnie wytyczne dotyczące diety niemowląt uległy zmianie. Eksperci zalecają podawanie potrwa zawierających gluten znacznie wcześniej, niż w dziesiątym miesiącu życia dziecka, gdyż może to zapobiec rozwinięciu się choroby trzewnej. Koniecznie należy zdawać sobie sprawę, że wprowadzanie glutenu powinno być dostosowane do sposobu żywienia niemowlaka. Inaczej należy podawać gluten niemowlakowi karmionemu piersią, a inaczej karmionemu mlekiem modyfikowanym.

Gluten w diecie niemowląt karmionych piersią

W przypadku dzieci karmionych piersią, gluten do ich diety można stopniowo wprowadzać po ukończeniu piątego miesiąca życia. Na początku powinny być to 2-3 gramy kaszki z glutenem. Taką ilość dodaje się do odciągniętego mleka, lub niewielką ilość rozpuszcza w przegotowanej, ciepłej wodzie. Kiedy zaczynamy rozszerzać dietę dziecka o pierwsze pokarmy, można do nich dosypać kaszy z glutenem np. do zupki, lub przetartych jarzyn. Oswajanie niemowlaka z tą substancją powinno trwać około dwóch miesięcy, kiedy to maluszek musi dostać tylko jeden posiłek zawierający gluten.

 

Gluten w diecie niemowląt karmionych mlekiem modyfikowanym

Niemowlęta, które karmione są mlekiem modyfikowanym powinny być oswajane z glutenem w szóstym, a najpóźniej w siódmym miesiącu życia. Gluten w diecie niemowląt karmionych sztucznym mlekiem wprowadza się o wiele prościej niż w przypadku dzieci karmionych piersią. Kaszkę pszenną lub manną dosypuje się do butelki z mlekiem i posiłek jest gotowy. Początkowo wsypujemy 2-3 gramy kaszki na 100 ml, taką porcję dziecko powinno przyjąć raz dzienni. Zanim zaczniemy wprowadzać gluten do diety swojego maluszka warto obejrzeć film: https://www.youtube.com/watch?v=S6jlHrEHJj4 .

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *