Kiszone pomidory, czyli jak zamknąć lato i zdrowie w słoiku

Lato nie ubłagalnie dobiegło do końca. Żal za słońcem, ciepłem, a także smakami tej cudownej pory roku zostanie z nami przez długie miesiące. Od lat szukamy sposobów jak zatrzymać lato na dłużej i z pewnością nam się to jakoś udaje, jednym z takich sposobów jest zamkniecie tej pory roku w słoiku pod postacią przetworów. Wszelkie pikle i kiszonki  i inne, to nie tylko zapach i smak lata ale również źródło witamin. Poniżej przepis na kiszone pomidory, które jak wiadomo są cennym źródłem antyoksydantów, potasu i likopenu, a takie kiszone również witaminy C.

Kiszone pomidory

Składniki:

  • kilogram jędrnych, małych pomidorków;
  • duża główka czosnku;
  • kilka łyżek soli morskiej ( jedna czubata łyżka soli na litr wody);
  • gorczyca biała. pieprz w ziarnach;
  • pieprz kolorowy;
  • estragon;
  • ziele angielskie;
  • gałązki kopru.

Przygotowanie:

Przygotowanie kiszonych pomidorów zaczynamy od rozrobienia solanki. Do przegotowanej wody wsypujemy sól, mieszamy do całkowitego jej rozpuszczenia i ostudzamy wodę. Czosnek dzielimy na pojedyncze ząbki, obieramy i dodajemy według upodobań, jeśli lubimy czosnkowy smak możemy dodać nawet całą główkę, (warto pamiętać, że czosnek to naturalny antybiotyk). Umyte pomidory układamy w słoju, przekładamy ziołami i przyprawami, zielonymi liśćmi i koprem. Na koniec zalewamy całość chłodną solanką. Tak kiszone pomidory gotowe są po siedmiu dniach, można je również zapasteryzować. Świetnie sprawdzają się jako dodatek do obiadu i mogą godnie zastąpić uwielbiane przez nas kiszone ogórki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *