Lawenda na talerzu dla zdrowia i urody

Jedzenie kwiatów nie jest żadną fanaberią. Z pewnością każdy z nas spotkała się z kwiatową dekoracją posiłków, która karmiła przede wszystkim oczy. Być może nie zdajemy sobie z tego sprawy ale wiele kwiatów jest jadalnych, a do tego doskonale wpływa na nasze zdrowie i urodę. Warto urozmaicać nasze menu i raz na jakiś czas skusić się na potrawy z kwiatów np. lawendowe ciasteczka. Lawenda to kwiat, który jeszcze kwitnie wiec mamy ostatni moment na świeże jej zastosowanie.

Właściwości  i zastosowanie lawendy 

Lawenda kwitnie od maja do września, charakteryzuje się silnym ziołowym zapachem i cytrynowo-kwiatowym smakiem. Świeże listki i kwiaty wykorzystuje się jako wyjątkowo aromatyczną przyprawę do wielu potraw mięsnych, jako dekorację sałatek i deserów np. lodów czy galaretek. Z lawendy można przygotować miód oraz herbaciany napar. Lawenda posiada działanie przeciwskurczowe, antyreumatyczne oraz antyseptyczne. Doceniana jest przez osoby z problemami trawiennymi, gdyż zmniejsza bóle brzucha i wzdęcia. Ponadto korzystnie wpływa na wątrobę i doskonale rozluźnia zestresowany organizm. Olejek lawendowy stosuje się na stany zapalne stawów oraz mięśni, a także przy stłuczeniach i siniakach. Zapach lawendy koi i uspokaja oraz ułatwia zasypianie.

Ciasteczka lawendowe

Składniki:

  • 3/4 szklanki cukru pudru;
  • łyżeczka suszonej lawendy;
  • 140 gram masła;
  • łyżeczka skórki otartej z cytryny;
  • 1 i 3/4 szklanki mąki;
  • 3 żółtka;
  • pół szklanki cukru kryształ do obtoczenia ciastek

Przygotowanie:

Cukier puder mieszamy z suszoną lawendą, następnie dodajemy masło, skórkę z cytryny i szczyptę soli. całość miksujemy, aż cisto stanie się puszyste i białe. Do zmiksowanej masy dosypujemy mąkę i mieszamy, dodajemy żółtka i mieszamy do całkowitego połączenia się cista. Cisto chłodzimy około półtorej godziny w lodówce, po tym czasie rozwałkowujemy na grubość około 1,5 cm i wycinamy ciasteczka. Ciastka obtaczany z obu stron w cukrze  i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 15 minut, aż staną się rumiane.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *