Lecznicze właściwości cebuli

Cebula, każdy przez nią płakał, ale już nie każdy wie, że nie powinien tego żałować, gdyż takie łzy to samo zdrowie. Cebulę nadal traktujemy jako dodatek do potraw, a nie zdajemy sobie sprawy z jej ogromnych właściwości leczniczych, a także z tego jak należy ją przechowywać. Lecznicze właściwości cebuli warto poznać jak najszybciej i jak najczęściej używać jej w codziennej diecie.

Kilka słów o cebuli- zdrowotne działanie

onion-1529070__340

Cebula to niezwykle bogate źródło witamin, mikro- i makroelementów. Zawiera takie składniki mineralne jak: fosfor, siarka, cynk, krzem. Dzięki temu cebula podnosi odporność organizmu na różne infekcje i choroby, poprawia trawienie i działa przeciw zaparciom, obniża cholesterol i poziom cukru oraz przeciwdziała tworzeniu się zakrzepów. Warto wiedzieć, że wywar z cebuli zalecany jest w chorobach reumatycznych, a wąchanie surowej cebuli udrażnia nos i drogi oddechowe. Z kolei syrop z cebuli wzmacnia odporność i jest niezwykle skuteczny w leczeniu przeziębienia i grypy. To znany domowy sposób na kaszel.

Działanie cebuli na skórę i włosy

Okłady z rozgotowanej cebuli stosowane są przy leczeniu wrzodów na skórze. Lecznicze właściwości cebuli są potwierdzone w leczeniu trądziku różowatego, oparzeniach i odmrożeniach, czy czyrakach. Cebula ma również szerokie zastosowanie w lekach i preparatach antytrądzikowych. Wyciąg z cebuli może posłużyć jako składnik do przyrządzania preparatów do pielęgnacji włosów. Kosmetolodzy wykorzystują również leczniczą właściwość cebuli do leczenia zapalenia spojówek. Radzą oni, aby płakać przy jej krojeniu, bowiem okazuje się że takie łzy są zdrowe.

Leczenie ukąszeń owadów

onion-1144620__340

Bakteriobójcze, odkażające oraz przeciwzapalne właściwości cebuli są skutecznie wykorzystywane po ukąszeniu pszczoły, osy lub komara. Koniecznie należy pamiętać o tym aby nie smarować miejsca ukąszenia w najbliższej okolicy oczu, gdyż cebula może wywołać podrażnienia. Plaster cebuli przykłada się na zaczerwienione miejsce i trzyma przez 10-15 minut. Dzięki temu złagodzimy odczyn zapalny, zniknie uczucie pieczenia i bólu.

Cebula na męskie kłopoty i cholesterol

Cebula zawiera sporo cynku, który zapobiega przerostowi gruczołu krokowego. Dlatego też cebuli nie może zabraknąć w diecie każdego czterdziestolatka. Zwłaszcza, że jest ona także zaliczana do afrodyzjaków- chociaż trudno w to uwierzyć. Według amerykańskich naukowców, codzienne spożywanie jednej, surowej cebuli przez minimum dwa miesiące powoduje wzrost „dobrego” cholesterolu HLD, a obniżenie tego „złego” LDL. Cebula działa także przeczyszczająco na krew. Najbardziej skuteczna jest oczywiście cebula zjadana na surowo, ale również po ugotowaniu posiada wiele spośród 150 składników istotnych dla organizmu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *