Pierś kurczaka z farszem grzybowym

Sezon na grzyby trwa nadal, dlatego trzeba go jak najlepiej wykorzystać, zwłaszcza jeśli lubimy de małe i smaczne dary lasu. Z grzybów można wyczarować wiele smacznych dań, stanowią wyśmienity dodatek do wielu potraw. Do tego grzyby są źródłem wielu mikroelementów. Pierś z kurczaka z farszem grzybowym to przykład takiego dania.

Pierś kurczaka z farszem grzybowym 

Składniki:

  • 70 gram masła;
  • dwie lub trzy posiekane szalotki;
  • trzy zmiażdżone ząbki czosnku;
  • 200 gram podgrzybków, prawdziwków;
  • sól i pieprz;
  • łyżka posiekanej natki pietruszki;
  • łyżka posiekanego tymianku;
  • cztery pojedyncze piersi kurczaka;
  • oliwa.

Przygotowanie:

Na początku przygotowujemy farsz maślano-grzybowy, na połowie masła przesmażamy cebulę oraz czosnek, tak aby nie przyrumieniły się zbyt mocno. Następnie dodajemy grzyby i przyprawiamy do smaku, smażmy aż grzyby zmiękną i odparuje się cały płyn. Ostudzony farsz mieszamy z resztą masła i ziołami. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza, a w tym czasie nadziewamy piersi z kurczaka farszem. W każdej piersi nacinamy dość głęboką kieszeń, uważając aby nie przeciąć jej do końca, nadziewamy grzybowym farszem, a otwory spinamy wykałaczkami, tak aby nadzienie nie wydostawało się na zewnątrz. Tak przygotowane piersi nacieramy oliwą i układamy na blaszce wyłożonej pergaminem lub w naczyniu żaroodpornym. Mięso pieczemy 25 minut, a w połowie pieczenia obracamy na drugą stronę. Zanim pokroimy mięso warto przekryć je kawałkiem folii, aby odpoczęło, dzięki czemu równomiernie rozłożą się w nim soki. Pierś kurczaka z farszem grzybowym można podawać z ziemniakami z wody, pure ziemniaczanym lub ryżem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *