Pożywny mus szparagowy z łososiem

Odpowiednio zbilansowana dieta to podstawowy element zdrowego stylu życia, który w obecnych czasach jest tak bardzo ważny i potrzebny. Każdy z nas chce wyglądać szczupło i zgrabnie, a do tego być wulkanem energii, jednak aby tak się stało należy bliżej przyjrzeć się temu co jemy. Codzienne posiłki muszą być nie tylko dietetyczne lecz przede wszystkim zdrowe i pożywne tak jak mus szparagowy z łososiem, który świetnie sprawdzi się jako przekąska, śniadanie lub kolacja.

Przepis na mus szparagowy z łososiem

Składniki: 

  • 500 gram zielonych szparagów (bez twardych końcówek);
  • 250 gram wędzonego łososia’
  • ćwierć szklanki mleka kokosowego;
  • dwie łyżki żelatyny;
  • jeden roztarty ząbek czosnku;
  • sól i pieprz do smaku;
  • świeża zielenina do dekoracji.

Przygotowanie:

Szparagi gotujemy w osolonej wodzie, do momentu aż będą zupełnie miękkie, czyli około 8-10 minut. Odcedzamy, lecz zachowujemy 1/4 szklanki wody z gotowania szparagów, do której wsypujemy żelatynę. Żelatynę dokładnie mieszamy i czekamy aż napęcznieje. Szparagi miksujemy w blenderze, dodajemy czosnek i mleko kokosowe, a następnie doprawiamy solą i pieprzem i jeszcze raz krótko miksujemy dodając napęczniałą żelatynę. Tak przygotowany mus do koktajlowych szklanek lub innych szklaneczek. Mus ze szaragów, wstawiamy do lodówki na trzy godziny, po ochłodzeniu dekorujemy do kawałkami wędzonego łososia i zieleniną np. kiełkami, koperkiem lub pietruszką. Mus ze szparagów z łososiem do doskonałe danie na upalne dni.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *