Przepis na wigilijnego smażonego karpia

To już jutro jeden z najpiękniejszych i najbardziej magicznych wieczorów w ciągu roku. Wigilia Świąt Bożego Narodzenia to piękny czas kiedy możemy spotkać się z najbliższymi przy tradycyjnie zastawionym stole, na który pojawia się 12 potraw. Jedna z tych najważniejszych jest karp. Najczęściej na polskich stołach pojawia się smażony karp, którego przygotowanie jest najszybsze i smaczne.

Smażony karp – przepis

Składniki:

  • jeden wypatroszony karp;
  • sól;
  • mąka do panierowania;
  • ziołowa przyprawa do ryb;
  • olej roślinny do smażenia

Przygotowanie:

Wypatroszonego karpia dokładnie płuczemy i osuszamy, następnie kroimy na porcje tzw. dzwonki w poprzek tułowia. Pokrojoną rybę doprawiamy delikatnie solą i przyprawą, przekładamy do miski, przekrywamy i odstawiamy do lodówki na około dwie godziny. Karpia można przygotować dzień wcześniej, a usmażyć przed kolacją wigilijną. Karpia należy smażyć na dobrze rozgrzanym oleju, zanim jednak umieścimy kawałki ryby na patelni trzeba ją opanierować w mące. Czas smażenia to około 5-7 minut na średnim ogniu, aż ryba nabierze ładnego złotego koloru. Następnie przewracamy i smażymy kolejne 5 minut, obsmażamy również boki po około 3 minuty. Karpia zdejmujemy z patelni i układamy na ręczniku papierowym, aby obciekł z tłuszczu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *