Rozgrzewająca tajska zupa z kurczakiem

Zrobiło się wyjątkowo zimno, a przyzwyczajony do plusowych temperatur organizm nie może przystosować się do zmiany temperatury. W chłodne dni musimy dbać nie tylko o ciepłe ubrania ale również o posiłki, które rozgrzeją nas od środka. Szczególnie rozgrzewająca jest kuchnia azjatycka, która swoje właściwości rozgrzewające zawdzięcza pikantnym przyprawom i doskonale sprawdzi się w mroźne dni. Jednym z takich rozgrzewających i smacznych dań jest tajska zupa z kurczakiem.

Tajska zupa z kurczakiem 

Składniki:

  • 3/4 szklanki mięsnego lub warzywnego bulionu;
  • 400 ml mleka kokosowego;
  • dwie średniej wielkości piersi z kurczaka;
  • dwa ząbki czosnku;
  • cała lub pół papryczki chili w zależności od upodobań;
  • dwie łyżki sosu rybnego;
  • dwie łyżki soku z limonki;
  • dwie łyżki oleju kokosowego nierafinowanego;
  • mały kawałek imbiru;
  • sól. pieprz, szczypta chili w proszku, pół łyżeczki kurkumy i curry.

Przygotowanie:

Obrany imbir, papryczkę chili i czosnek siekamy bardzo drobno. Umyte mięsko kroimy w drobną kostkę, a następnie posypujemy solą oraz pieprzem. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej kokosowy, który powinien lekko pachnieć kokosem. Podsmażamy na nim krótko kawałeczki piersi z kurczaka, po chwili dodajemy posiekany imbir, chili i czosnek. Całość smażymy około minuty, a następnie zalewamy wywarem mięsnym lub warzywnym, który powinien być prawie wrzący. Powoli, stale mieszając wlewamy do wywaru mleko kokosowe. Na koniec dolewamy sok z limonki, sos rybny doprawiamy kurkumą, carry, mieszamy i gotujemy około kwadransa. Zupę przelewamy do miseczek, można ją udekorować plastrami limonki oraz świeżymi liskami mięty i kolendry.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *