Truskawki – kalorie, wartości odżywcze, witaminy i 3 przepisy

Sezon truskawkowy w pełni i żal go dobrze nie wykorzystać. Chyba wszyscy kochamy te czerwone owoce. Ich słodki soczysty smak i aromat jest niesamowity, a zawarte w nich witaminy i minerały pozytywnie działają na nasze kubki smakowe, węch oraz wzrok. Dlaczego jeszcze truskawki powinny być obowiązkowym elementem naszej diety? Zostańcie i przeczytajcie do końca ten tekst, a zobaczycie jak wiele oferują nam te niewielkie owoce.

Spis treści:

Właściwości zdrowotne truskawek

Szacuje się, że współcześnie na świecie występuje około 2 tys. różnych odmian truskawek. Krzaczki owocują zarówno wiosną, jak i jesienią. Ciekawostką jest, że truskawki dojrzewające w umiarkowanym klimacie, gdzie temperatura jest nieco niższa, uchodzą za smaczniejsze i bardziej aromatyczne od tych uprawianych w cieplejszych regionach..

Owoce te są niezwykle popularne w sezonie zbiorów. Nie chodzi tylko o ich przepyszny smak i możliwości wykorzystania w kuchni. Znaczenie mają także zawarte w truskawkach sole organiczne i pektyny. Te pierwsze pozytywnie, wpływają na przemianę materii, drugie – oczyszczają jelita z resztek pokarmu i korzystnie wpływają na poprawę flory bakteryjnej. Truskawki posiadają też właściwości oczyszczające i odtruwające. To dzięki zawartości bromeliny, czyli enzymu rozkładającego białka.

Jakie witaminy dostarczają nam truskawki

Truskawki to doskonałe źródło witaminy C (w 100 g można znaleźć 60 mg kwasu askorbinowego). Zawierają jej więcej niż owoce cytrusowe (na przykład w przypadku pomarańczy o tej samej gramaturze znajdziemy już tylko 50 mg tego związku). W ich skład wchodzą również witaminy z grupy B (B1 i B2) oraz PP, która między innymi utrzymuje skórę w dobrej kondycji i zapewnia prawidłowe funkcjonowanie przewodu pokarmowego. Ponadto, w truskawkach znajdziemy witaminy z grupy A i E oraz fosfor, krzem, magnez, mangan, potas, wapń, żelazo i cynk.

Jak widać, truskawki dostarczają nam wielu cennych pierwiastków potrzebnych organizmowi do prawidłowej pracy, a to dopiero początek prozdrowotnych właściwości tego produktu!

Truskawki odkwaszają organizm

Truskawki są produktem zasadotwórczym, co oznacza, że ich spożywanie pomoże nam w walce z zakwaszonym organizmem. Jeśli doskwierają nam problemy ze zgagą, zmęczeniem, wzdęciami, nerwowością czy trądzikiem lub spożywamy sery, słodycze, kawę lub czarną herbatę w dużej ilości, to truskawki będą w stanie przywrócić w naszym organicznie równowagę kwasowo-zasadową. Podobne właściwości posiadają również kiwi, maliny, cukinia, marchew czy buraki.

Chronią przed rakiem, regulują poziom cukru

Kwas elagowy zawarty w truskawkach ma właściwości antynowotworowe. Związek ten hamuje mutowanie komórek, przez co uniemożliwia rozwój komórek nowotworowych. A w przypadku, gdy już się pojawiły, kwas elagowy może powodować ich obumieranie. Dodatkowo pomaga też wzmocnić układ immunologiczny.

Truskawki nie są jednak jedynym owocem zawierającym ten cenny dla organizmu kwas. Znajdziemy go również w malinach, granacie oraz żurawinie.

Jedzenie truskawek wpływa też na ograniczenie wzrostu poziomu cukru we krwi. Truskawki aktywują bowiem białka, które mają za zadanie chronić przed schorzeniami układu krążenia oraz nadmiernym wchłanianiem cukru.

Łubianka wypełniona czerwonymi truskawkami

Kalorie w truskawkach

Truskawki są owocami niskokalorycznymi (w 100 g znajduje się jedynie około 35 kcal). Wynika to głównie z samego składu owocu – truskawki w 90% składają się z wody.

Truskawki są też idealnym wyborem dla tych, którzy dużo ćwiczą. A to dlatego, że owoce zawierają w sobie wspomnianą już bromelinę, która jest nazywana naturalnym spalaczem tłuszczu (znajdziemy ją także w ananasie). Wszyscy prowadzący aktywny tryb życia docenią też fitocydy (działają bakteriobójczo) oraz antocyjany (mają właściwości przeciwzapalne).

Truskawki w przepisach

Truskawki wykorzystywane są głównie w deserach (w całości lub w rozdrobnionej, płynnej postaci). Połączenie ich z cukrem, lodami czy bitą śmietaną nikogo nie dziwi. Kto z nas nie jadł nigdy truskawkowego deseru? Miseczka świeżych owoców, odrobina cukru i bitej śmietany to doskonała przekąska na upalne dni.

Jeśli ten tekst zachęcił Was do sięgnięcia po truskawki, to poniżej przedstawiam kilka pomysłów z sieci jak można je przyrządzić, by połączenie składników dawało jeszcze lepsze doznania smakowe.

Truskawki z bitą śmietaną

Do wykonania tego deseru potrzebujemy:

  • 1 kg truskawek,
  • 0,5 l śmietanki 36%,
  • pełna łyżka cukru pudru (można również drobno zmielić zwykły cukier).

Opcjonalnie:

  • Ulubiony aromat lub olejek,
  • wiórki kokosowe lub posypka.

Przygotowanie jest banalnie proste. Wystarczy umyć i pozostawić truskawki na ręczniku papierowym do wyschnięcia. Dobrze jest pokroić owoce na mniejsze kawałki, tak aby później lepiej się układały w naszym naczyniu. W międzyczasie ubijamy śmietanę na sztywną pianę, dodając do niej powoli i stopniowo ulubiony aromat i cukier puder. W ostatnim kroku możemy zrobić deser warstwowy, gdzie na zmianę będziemy układać truskawki i bitą śmietanę. Możemy też połączyć oba składniki. Na koniec deser z truskawek dekorujemy (opcjonalnie) wiórkami kokosowymi lub posypką.

Truskawki karmelizowane

Do wykonania tego deseru potrzebujemy:

  • 1 kg truskawek,
  • bazylia,
  • 200 g cukru,
  • 2 pomarańcze.

Sposób przygotowania:

Na początek myjemy owoce, osuszamy i usuwany z nich szypułki. Następnie karmelizujemy cukier na patelni – do uzyskania jasnobrązowego koloru (wystarczy wsypać cukier na patelnię i obserwować). W następnym kroku dodajemy pokrojone na części pomarańcze i truskawki. Obserwujemy uważnie patelnię, tak by nie przypalić deseru, a w międzyczasie możemy posiekać bazylię. Gdy już cukier się rozpuści, dodajemy pokrojoną bazylię i zdejmujemy patelnię z ognia. Deser możemy serwować zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Truskawki w syropie

Do wykonania tego deseru potrzebujemy:

  • 1,5 kg truskawek,
  • 750 g cukru,
  • 0,5 szklanki wody,
  • wyparzone słoiki do przechowywania.

Sposób przygotowania:

Truskawki myjemy i usuwamy z nich szypułki. Do garnka wlewamy wodę i dosypujemy do niego wcześniej przygotowane owoce. Garnek wstawiamy na niski ogień i mieszamy, by uniknąć przypalenia. Kiedy truskawki puszczą sok, oznacza to, że pora dosypać cukier i całość wymieszać. Następnie gotujemy całość do momentu aż sok nam zgęstnieje (około 25-30 minut). Po wyłączeniu naszej masy, przekładamy ją do wcześniej przygotowanych słoików i pasteryzujemy przez 10 minut.

Czy truskawki mogą szkodzić?

Na wstępie należy zaznaczyć, że wymienione tutaj rzeczy nie są regułą i dotyczą owoców, których pochodzenia i procesu produkcji nie jesteśmy świadomi. Przydomowe uprawy nie zaliczają się do tego typu plantacji i spokojnie możemy się nimi zajadać bez obaw o zatrucie, chociażby stosowanymi pestycydami.

Wspomniane wcześniej pestycydy w domyśle mają chronić uprawy przed szkodnikami. Natomiast w przypadku omawianych truskawek sprawa się nieco komplikuje. Owoce te są bowiem jednymi z czołowych produktów, gdzie przy masowej produkcji stosuje się m.in. preparaty o działaniu grzybobójczym. Tego typu chemikalia pomagają zebrać dorodne plony,  jednak dla konsumentów niosą dość duże zagrożenie.

Początkowe zatrucie pestycydami może objawiać się bólem głowy, wymiotami lub biegunkami. Już wtedy powinna zapalić się w głowie czerwona lampka, która powie nam, że coś jest nie tak. W każdym tego typu przypadku, warto udać się do lekarza rodzinnego i upewnić, że objawy były jedynie chwilowe.

Jeśli zignorujemy symptomy zatrucia i nadal będziemy spożywać pestycydy, możemy doprowadzić do wystąpienia dużo poważniejszych schorzeń. Długotrwałe jedzenie produktów zawierających te szkodliwe substancje (czyli innymi słowy kumulowanie ich w organizmie) powoduje zwiększenie ryzyka zachorowania na nowotwory, może uszkodzić układ nerwowy, a mężczyźni mogą mieć problemy z płodnością

Przedstawione wyżej zagrożenia (ze względu na normy dotyczące upraw) są jednak marginalne. Truskawki, które kupujemy w markecie zawierają zazwyczaj jedynie (o ile w ogóle) śladowe ilości szkodliwych substancji, które  nie mają tak drastycznego wpływu na nasze zdrowie.

Zupełnie inaczej do tematu powinny podchodzić osoby z problemami alergicznymi lub schorzeniami układu jelitowego. Po spożyciu truskawek mogą bowiem zaobserwować u siebie zmiany skórne (tzw. pokrzywkę), cierpieć na biegunkę oraz podrażnić śluzówkę jelita.

Co robić aby zminimalizować ryzyko?

Metody zapobiegania skutkom ubocznym są prawdopodobnie wszystkim dobrze znane. Warto jednak o nich wspomnieć, by o niczym nie zapomnieć.

Najważniejsze jest źródło pochodzenia truskawek – jak dobrze wiemy, najlepsze są te z własnego ogródka, gdzie cały proces ich dojrzewania jest nam dobrze znany. Nie każdy jednak może się cieszyć z osobistego poletka truskawek. W przypadku kiedy chcemy je kupić, warto udać się na targowisko – tu owoce i warzywa przeważnie sprzedają sami rolnicy. Będziemy więc mogli dowiedzieć się wszystkiego o pochodzeniu i uprawie kupowanych przez nas owoców.  Do truskawek z marketu lepiej podchodzić z pewnym dystansem, aczkolwiek też nie należy się ich przesadnie obawiać.

Kiedy już kupimy (zerwiemy) truskawki, niezależnie od źródła, powinny zostać umyte przed spożyciem. Podczas płukania, zwróćmy uwagę czy na truskawkach nie ma niepokojących zmian (np. nie występuje na nich ognisko pleśni). Jeśli możemy, zrezygnujmy z jedzenia mocno rozgniecionych owoców. Dlaczego? Z banalnego powodu – zwyczajnie nie będziemy mogli sprawdzić, czy nie zaczęły pleśnieć..

Po zachowaniu tych zasad bezpieczeństwa, możemy być niemal pewni, ze truskawki, które spożywamy i dajemy innym są bezpieczne. Uczulam natomiast, że opisane w poprzednim punkcie negatywne skutki są marginalnym zagrożeniem, którego mimo wszystko nie należy ignorować. Poświęcając kilka minut na zachowanie podstawowych zasad, utwierdzi nas w przekonaniu, ze te pyszne, czerwone owoce będą bezpieczne i nie stworzą dla nas zagrożenia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *