Zupa marchewkowa na lato

Latem trzeba jak najwięcej korzystać z dobrodziejstw matki natury. Koniecznie trzeba sięgać po świeże owoce i warzywa, prosto z naszych ogrodów. W wakacje możemy zapewnić sobie zastrzyk witamin i składników odżywczych, które są tak potrzebne naszemu zdrowiu. Jednym z takich smacznych i zdrowych dań jest zupa marchewkowa.

Zupa marchewkowa – przepis

Składniki:

  • jedna łyżka masła;
  • jedna łyżka oliwy;
  • jedna cebula;
  • dwa ząbki czosnku;
  • pół kilograma marchewki;
  • ćwierć kilograma ziemniaków;
  • litr bulionu warzywnego lub drobiowego;
  • opakowanie serka camembert lub brie;
  • 80 ml śmietanki 30%.

Przygotowanie:

Do garnka wkładamy łyżkę masła i łyżkę oliwy, na rozgrzany tłuszcz wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy przez około 2 minuty na małym ogniu co chwilę mieszając. Następnie stopniowo dodajemy resztę warzyw, pokrojonych w plastry, smażąc je przez około 10 minut i oczywiście stale mieszając, aby się nie przypaliły. Całość doprawimy solą i pieprzem i zalewamy gorącym bulionem. gotujemy przez 15 minut aż warzywa będą miękkie. Na koniec dodajemy pokrojony w kawałki ser i miksujemy zupę (najlepiej w blenderze kielichowym) i dodajemy śmietankę. Zupę marchewkową można podawać z ugotowaną ciecierzycą, ozdobioną kleksem śmietanki, płatkami chilli lub posiekaną pietruszką albo poszarpaną bazylią. Zupa będzie może być zarówno pyszną przystawką jak i daniem głównym. Jej delikatny smak z pewnością polubią mali jak i duzi.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *