Zupa szparagowa z czerwonym pieprzem

Szparagi to wyjątkowe warzywo, które pozytywnie wpływa na kondycję cery, ułatwia trawienie oraz przyśpiesza rozkład alkoholu. Dlatego po przekąskę ze szparagów warto sięgnąć przed imprezą. Po szparagi powinny sięgać też przyszłe mamy gdyż to bogate źródło kwasu foliowego. Koniecznie trzeba wykorzystać szparagowy sezon i spróbować przygotować kilka dań ze szparagów.

Przepis na zupę szparagową z czerwonym pieprzem

Składniki:

  • duży pęczek zielonych i co bardzo ważne świeżych szparagów;
  • nieduża cebula;
  • litr bulionu warzywnego lub diobrowego;
  • kilka łyżek oliwy z oliwek extra vergine;
  •  pół łyżeczki soku z cytryny;
  • gruba sól i czerwony pieprz

Przygotowanie:

Szparagi należy opłukać pod bieżącą wodą, następnie odciąć główki z najcieńsza częścią i odłożyć. Jeśli szparagi mają zdrętwiałe końcówki trzeba obciąć. Pozostałe części obrać i pokroić na kilkucentymetrowe kawałki. Na rozgrzanej oliwie przez około 2 minuty obsmażamy główki szparagów. Cebulę siekamy w drobną kostkę i szklimy na tej samej oliwie co szparagi, jeśli jest taka potrzeba dolewamy trochę. Dodajemy kawałki szparagów i smażymy aż do uzyskania miękkości.Bulion podgrzewamy i dodajemy do niego szparagi z cebulą i miksujemy na gładki krem. Całość doprawiamy solą i świeżo zmielonym czerwonym pieprzem oraz ewentualnie odrobiną soku z cytryny. Talerz z zupą szparagową można udekorować kilkoma obsmażonymi główkami  szparagów. Do zupy można także wlać kroplę oliwy z oliwek.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *